Díjak átadásával zárult az 51. Tokaji írótábor

Szépirodalmi Figyelő hírlevél szif at lists.racio.hu
2023. Aug. 18., P, 09:23:34 CEST


Díjak átadásával zárult az 51. Tokaji írótábor
 
 
„A folyóiratoktól a tankönyvekig – Az irodalom fórumai” címmel meghirdetett, számos kulturális programmal kísért jubileumi Tokaji írótábor – hagyományainak megfelelően – díjátadóval zárult.
 
Az előadásokon és szakmai vitákon túl egyebek mellett színházi előadás, kerekasztal-beszélgetések, folyóirat-bemutató, emlékfaültetés, emléktábla-avatás, borkóstoló és barátságos labdarúgó-mérkőzés várta az idei táborozókat és az érdeklődő közönséget, esténként pedig színházi előadás és koncertek szórakoztatták a résztvevőket.

A rendezvénysorozat augusztus 16-án díjak átadásával zárult.

A Tokaji Írótábor díját idén Smid Róbert kritikus, irodalomtörténész, egyetemi oktató, a kortárs magyar irodalom szakértője kapta. 

Nagyhordó-díjban részesült Kovács István Széchenyi- és József Attila-díjas költő, műfordító, történész, diplomata, a legendás Kilencek költőcsoport tagja, a lengyel–magyar kapcsolatok kutatója. Hordó-díjjal Lajtos Nóra költőt és Végh Dudás Máriát, az Írótábor 30 éve hűséges könyvelőjét, gazdasági munkatársát, valamint Makai Gergelyt, a Tokaj-Hétszőlő Zrt. birtokigazgatóját tüntette ki az elnökség.

A kitüntetéseket Bánné dr. Gál Boglárka, Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Közgyűlésének elnöke és Posta György, Tokaj város polgármestere adták át a díjazottaknak, akiknek munkásságát Mezey Katalin, Erős Kinga, L. Simon László és Soltész Márton méltatták.

A záró napon avatták fel a tokaji Millenniumi Irodalmi Emlékpark két új alkotását is: Béres János szobrászművész Petőfi-Madách 200 című domborművét Demeter Szilárd, Oláh Katalin szobrászművész Oláh János költőt ábrázoló művét pedig Kovács István ajánlotta a közösség figyelmébe. Ugyanitt emlékfát ültettek a tavaly elhunyt kiváló irodalomtörténész, Kabdebó Lóránt tiszteletére is.

A Tokaji Írótáborban idén közel kétszázan vettek részt, jó példáját adva annak, hogy az 51 éves rangos irodalmi tanácskozás képes a megújulásra.
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lists.racio.hu/pipermail/szif/attachments/20230818/54fdd50f/attachment.html>


További információk a(z) Szif levelezőlistáról