A Rci Kiad knyvheti knyvei

szif at lists.racio.hu szif at lists.racio.hu
2010. Jn. 1., K, 22:08:46 CEST


Kedves Olvasóink!

 

Figyelmükbe ajánljuk a Ráció Kiadó új, könyvheti könyveit, és a dedikálásokat az Ünnepi Könyvhéten.

 

Messziről felmerülő, vonzó szigetek, I., Japánról szóló magyar nyelvű ismertetések a kezdetektől 1869-ig. 

Összeáll., s. a. r., bev., jegyz. BUDA Attila.

 



Pagoda és krizantém sorozat 1.

 

A Pagoda és krizantém sorozat kötetei azokat a magyar nyelvű, egykor nyomtatásban is megjelent, de kiadásuk óta elfeledett forrásokat tartalmazzák, amelyek Hátsó-India, Kína, Korea és Japán hazai befogadásának kezdeti időszakát ölelik fel. 

 

A sorozatban elsőként  megjelenő Messziről felmerülő, vonzó  szigetek című összeállítás jelen kötetében az 1750 és 1869 közötti időszak Japánnal kapcsolatos magyar nyelvű írásai olvashatók: fordítások, átvételek és kompilációk, amelyek között nem egy önálló munka eredménye. 

A közölt szövegek egy része semmilyen más, e tárgyba eső bibliográfiai munkában nem található! A szerzők, bár személyes benyomásokat nem szerezhettek, mégis képesek voltak a közvetítésre a rendelkezésükre álló idegen nyelvű tudósítások alapján. Soraik mai olvasója ugyanazzal a csodálkozással és érdeklődéssel kezdheti ismerkedését e messzi világgal, mint évszázadokkal ezelőtt élt ősei.

 

 

Megjelenés éve: 2010

Terjedelem:  480 oldal

ISBN 978-963-9605-94-7

Bolti ár: 3900 Ft

 

 

Deák László: Fogadom ajándékod, idő. (válogatott versek) szerk. Zsille Gábor

 



 

Kortárs költők kincsestára 1.

 

A Kortárs költők kincsestára sorozatban a napjainkban immár sok kötetes életművel rendelkező költők verseiből adunk egy szűk, de annál fontosabb válogatást bemutatva az életmű egészét, sokszínűségét, irányait és fordulópontjait. 

 

Az első kötet a tragikusan korán elhunyt Deák László verseiből nyújt válogatást. Fanyar életbölcsesség, a nehézségeken fe­lülemelkedő irónia és a pazar nyelvjátékok­ jellemzik költészetét. A fővárosi élet mindennapi helyszíneit, hétköznapjaink soro­zatos nyűgjeit tudta olyan módon versbe foglalni, hogy mindig meglátta a szürke mögött a színeket, a szo­morú mögött a reményt keltő fényt, az esetlenség, gyengeség mögött a lelki nemesség gazdagságát. Reneszánsz típusú­ művész volt: az irodalmon túl értett a zenéhez, különösen a jazzhez, és remekül festett, tagja volt a No 1. művészeti csoportnak. A kötet borítóján is az ő képének részlete látható.

 

Verseit lapozva újra megelevenedik előttünk az elmúlt négy évtized sajá­tos tükörképe, néha elrajzolt alakokkal, helyzetekkel tűzdelve,­ de mindig kiolthatatlan szeretettel az élet iránt. 

 

 

Megjelenés éve: 2010

Terjedelem:  144 oldal

ISBN 978-963-9605-93-0

Bolti ár: 2200 Ft

 

 

 

Kelemen Erzsébet: Hét színkép. Tanulmányok, kritikák



 

A Hét színkép című tanulmánykötetben a klasszikus, modern, posztmodern és az avantgárd alkotói attitűd a legtermészetesebb módon kapcsolódik össze. Egyet­len kötetben kap ugyanis helyet hét „színkép”: Móricz Zsigmond, Nagy Gáspár, az erdélyi születésű Gál Elemér, Benke László, L. Simon László, valamint a párizsi Magyar Műhely avantgárd alapítótriásza közül Bujdosó Alpár és Papp Tibor. Műveik elemzésével, alkotói sajátosságaik feltárásával kapcsolódási horizontokat mutat be ez a könyv.

 

Kelemen Erzsébet (Edelény, 1964) Debrecenben élő író, költő, drámaíró, tanár, a Debreceni Egyetem Magyar és Összehasonlító Irodalomtudományi Intézetének PhD-hallgatója. Kutatási területe a kortárs vizuális költészet. Képverseiből számos alkalommal rendeztek kiállítást. Könyvei: Engedj Uram házad közelébe (versek, 1995); A szent zene és a hitoktatás (tanulmány, 1996); Tiván (ifjúsági történelmi regény, 1997, 1998, 2001); Sarutlanul (versek, 1998); Hexameron (novellák, 2000); Getszemáni magány (dráma Teleki Pálról, 2003); Violoncello (képversek, 2005); Happy Birthday! (monodrámák, 2008); Viaszpecsét (versek, 2008); Tiszta szándék. Gróf Batthyány Lajos olmützi és pesti naplója, levelei (napló­részletek, levelek, feljegyzések, 2010); Emberismeret és etika. Középszintű szóbeli érettségi tételek és jegy­zetek a tanítási órákhoz (tankönyv, 2010)

 

 

Megjelenés ideje: 2010

Terjedelem: 256 oldal

ISBN 978-963-9605-95-4

Bolti ár: 1900,- Ft

 

 

 

UJVÁRY Gábor: A harmincharmadik nemzedék. Politika, kultúra és történettudomány a „neobarokk társadalomban”. 





 

[…] A világtörténelem útján négy gépkocsi robog. Az egyik gyorsítja az ütemet, de a három másik gépkocsi utána jön és már harsonajelt ad, mert kerülni akar. Erre a másik három gépkocsira az van írva: Románia, Szerbia és Csehország. Arra a kocsira pedig, amely gyorsít, az van írva: Magyarország. Kérdem  t. Ház, akadhat-e jó hazafi, aki vállalja a felelősséget azért, hogy ez a három másik kocsi a világtörténelem végzetes országútján  mellettünk elrobogjon és minket elhagyjon, porfelhőbe borítva bennünket. […] A politikai Trianonba be[le] kellett mennünk, de a kultúrpolitikai fegyverletétel önkéntes lenne. (Klebelsberg Kuno, 1928) 


A kötetbe csaknem húsz esztendő írásai közül válogatott a szerző. A tanulmányok a két világháború közötti időszak magyarországi kultúrpolitikájáról, történettudományának fejlődéséről, a külföldi magyar intézetekről készültek az elsődleges, levéltári és kézirattári források alapján. Többek között Klebelsberg Kuno, Hóman Bálint, Gragger Róbert, Gerevich Tibor, Károlyi Árpád, Angyal Dávid, Miskolczi Gyula, Szekfű Gyula pályáját és tevékenységét, az osztrák–magyar, a német–magyar és az olasz–magyar tudományos kapcsolatokat – ezen belül mindenekelőtt a bécsi, a berlini és a római Collegium Hungaricumok, a bécsi és a római magyar történeti intézetek munkáját – elemzik és dolgozzák föl. 


Megjelenés ideje: 2010 
Terjedelem: 544 oldal 
ISBN 978-963-9605-96-1 
Bolti ár: 3200,- Ft

 

Ön a Szépirodalmi Figyelő és a Magyar Írószövetség hírlevelét olvassa. 
A hírlevélirodalmi, művészeti híreket, információkat tartalmaz. 
A levelezési lista nyilvános, ahhoz bárki csatlakozhat, s bármely tag felvetetheti
mások címét.
A listára feliratkozni és leiratkozni az alábbi címen lehet:


http://lists.racio.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/szif vagy küldjön levelet a
szif at racio.hu mailcímre.


TÁJÉKOZTATJUK OLVASÓINKAT, HOGY A LEVELEZŐLISTÁNKAT A DOCCA SZERVERÉRŐL A RÁCIÓ
KIADÓ SZERVERÉRE
HELYEZTÜK ÁT, EZÉRT OLVASHATNAK MÁS MAILCÍMET A FELADÓNÁL. 



--------- kvetkez rsz ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: http://lists.racio.hu/pipermail/szif/attachments/20100601/cfa5db98/attachment-0001.htm 
--------- kvetkez rsz ---------
Egy nem text típusú csatolt állomány át lett konvertálva...
Név: nem elérhető
Típus: image/jpeg
Méret: 4735 bytes
Leírás: nem elérhető
Url : http://lists.racio.hu/pipermail/szif/attachments/20100601/cfa5db98/attachment-0004.jpeg 
--------- kvetkez rsz ---------
Egy nem text típusú csatolt állomány át lett konvertálva...
Név: nem elérhető
Típus: image/jpeg
Méret: 2641 bytes
Leírás: nem elérhető
Url : http://lists.racio.hu/pipermail/szif/attachments/20100601/cfa5db98/attachment-0005.jpeg 
--------- kvetkez rsz ---------
Egy nem text típusú csatolt állomány át lett konvertálva...
Név: nem elérhető
Típus: image/jpeg
Méret: 1790 bytes
Leírás: nem elérhető
Url : http://lists.racio.hu/pipermail/szif/attachments/20100601/cfa5db98/attachment-0006.jpeg 
--------- kvetkez rsz ---------
Egy nem text típusú csatolt állomány át lett konvertálva...
Név: nem elérhető
Típus: image/jpeg
Méret: 2510 bytes
Leírás: nem elérhető
Url : http://lists.racio.hu/pipermail/szif/attachments/20100601/cfa5db98/attachment-0007.jpeg 


More information about the Szif mailing list