L. Simon László új kultúrpolitikai könyvének székesfehérvári bemutatója - 2010.04.06.

szif at lists.racio.hu szif at lists.racio.hu
2010. Ápr. 1., Cs, 22:38:24 CEST


L. Simon László új, kultúrpolitikával foglalkozó könyvét
2010. április 6-án 18 órától mutatják be a
Kis esti disputa sorozat keretében Székesféhervárott,
a Szent István Művelődési Házban (Liszt Ferenc utca 1.).

A római szekér című könyvről és a szerző munkasságáról

Bobory Zoltán beszélget
L. Simon Lászlóval.

Minden kultúra és politika iránt érdeklődő olvasót szeretettel látunk!

A könyv budapesti bemutatója április 15-én 18 órától lesz a Magyar Írószövetség Bajza Szalonjában.




Manapság sokan idegenkednek a kultúrpolitika kifejezéstől. Pedig a kultúrpolitika nem szükségképpen a kultúrharc folytatása más eszközökkel, és nem is a kulturális szféra állami kézi vezérlését jelenti. Felelősségteljesen művelve a közpolitika elengedhetetlen része, különösen egy olyan gazdasági-geopolitikai helyzetű ország esetében, mint Magyarország, amelynek számára a kultúra igen hangsúlyos kitörési pontot jelenthet. L. Simon László A római szekér című kötete - a kortárs hazai palettán ritkaságként, ám a szerző munkásságában korántsem előzmények nélkül - ezen felismerés nyomán bátran és vállaltan fordul a magyar kultúrpolitika kérdései felé. Fontos, bár nem kizárólagos célja az állapotfelmérés: az elmúlt nyolc év koncepciótlan, sodródó, a kultúra szempontjait egyéb érdekeknek alárendelő politikájának kritikai igényű elemzése, rövid- és hosszútávú hatásainak számbavétele. A gondosan adatolt tanulmányok persze nem a múltba tekintés, hanem a jövőbe mutató stratégiai gondolkodás ösztönzésének ambíciójával születtek. Ennek érdekében nem csupán a művészetekre, az elitkultúrára összpontosítanak, hanem épp olyan súllyal a hazai közművelődés intézményrendszerére is, melyet a "nagypolitika" a legritkább esetben kezel a megfelelő helyiértéken. A szerző ugyanis vallja, hogy míg a művészet alapvetően nem demokratikus jellegű tevékenység - hiszen az egyenlőséggel szemben (tegyük hozzá: nagyon helyesen) a kiválóságot helyezi előtérbe -, addig egy demokratikus társadalomban minden polgárnak joga van a kultúrához, a művelődéshez való egyenlő hozzáféréshez. Ahhoz pedig, hogy ez megteremthető legyen, meglátása szerint "új, polgári kultúrpolitika kell, aminek a zászlaján a következő fogalmaknak kell szerepelniük: minőség, szabadság, közösség, hagyomány, örökség."

 Pápay György

 

"Illyés Gyula szerint >egy-egy országnak a jó haladása olyan, mint a római szekéré. Két kereke van, az egyik a közéleti, a politikai, a másik a szellemi élet. Akkor jó, ha az együtt működik.< [. ] Azokban az években éppen az irodalom vette át a politika, sőt a nem létező szabad sajtó dolgát, nemcsak szelepként működve, hanem valóban jelentős társadalmi-politikai feladatokat végezve el.

Mára megfordult a helyzet, ma mindent a politika ural. A politikai élet aktív résztvevői nemcsak a média tereit foglalták el, hanem a szellemi élet egyre több fórumán kérnek, követelnek maguknak helyet, azt gondolván, ők tudják a legjobban, mi a szellem, mi az irodalom feladata. Az irodalom nem igazán tud mit kezdeni ezzel a helyzettel, a politika pedig olyan, mint a víz, minden lehetséges résbe, repedésbe belefolyva tör magának utat, tovább mélyítve az inkább betemetendő réseket, árkokat, szakadékokat. [.]

És bár mindent a politika ural, a kultúra iránti kötelességét, azaz saját feladatát egyre kevésbé vállalja: a pártpolitikának két évtizedes adósságai vannak a kultúra finanszírozása és irányítása, a kulturális élet konszolidációja és kárpótlása terén. Ezért a szellem emberei kénytelenek a kulturális intézményrendszer működtetéséhez szükséges források megteremtése mellett a kultúra igazgatásának kérdéseivel is foglalkozni..."

 


L. Simon László (1972) József Attila-díjas író, szerkesztő, kulturális szakértő, 2004 óta a Magyar Írószövetség titkára. A korábbi kultúrpolitikai írásokat közlő kötete 2007-ben Versenyhátrány címmel a Kortárs Kiadó gondozásában jelent meg. A 2008-ban napvilágot látott Japán hajtás című verses könyve Szép Magyar Könyv Díjat kapott. A római szekér a tizenegyedik könyve.

 

A könyv megvásárolható, illetve megrendelhetők:
Ráció Kiadó 
tel.: (1) 321-8023 
fax: (1) 402-1293 
e-mail: racio at racio.hu 
www.racio.hu


 

*

Ön a Szépirodalmi Figyelő és a Magyar Írószövetség hírlevelét olvassa. 
A hírlevélirodalmi, művészeti híreket, információkat tartalmaz. 
A levelezési lista nyilvános, ahhoz bárki csatlakozhat, s bármely tag felvetetheti mások címét.
A listára feliratkozni és leiratkozni az alábbi címen lehet:

http://lists.racio.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/szif vagy küldjön levelet a
szif at racio.hu mailcímre.
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: http://lists.racio.hu/pipermail/szif/attachments/20100401/f0ed9003/attachment-0001.htm 
--------- következő rész ---------
Egy nem text típusú csatolt állomány át lett konvertálva...
Név: nem elérhető
Típus: image/jpeg
Méret: 120864 bytes
Leírás: nem elérhető
Url : http://lists.racio.hu/pipermail/szif/attachments/20100401/f0ed9003/attachment-0001.jpeg 


More information about the Szif mailing list