Percről perce - Táncszínházi est 3 felvonásban, Vörösmarty Színház, Székesfehérvár, 2022.05.25. 19 óra

Magyar Műhely hírlevél magyarmuhely at lists.racio.hu
2022. Május. 16., H, 15:14:15 CEST


Szeretettel várjuk a Székesfehérvári Balett Színház legújabb premierjére, ahol az irodalom és a táncszínház izgalmas találkozásának lehetnek tanúi.

A premier helye és ideje:
Vörösmarty Színház, Székesfehérvár, 2022. május 25. szerda 19 óra 



Percről perce
Táncszínházi est 3 felvonásban
 
 
Az est programjában két egymástól különböző művészeti ág, az irodalom és a táncszínház találkozik egymással. Amíg az olvasás során magunkban vizualizáljuk a szövegben rejlő tartalmat, hősöket, karaktereket, addig a táncszínház a néző számára vizualizálja, azaz láthatóvá teszi a láthatatlant. Jelen esetben a felhasznált irodalomi szövegek üzenetét és a zenébe kódolt érzéseket, gondolatokat. 
 
Örkény István Egypercesek címet viselő kötetét különösebben nem kell bemutatnunk. Örkény szürreális, sok esetben abszurd és finom iróniával szellemesen megrajzolt világa görbe tükröt tart az olvasó, sőt az egész társadalom elé. Máig érvényes meglátásai révén önmagunk és az általunk teremtett világ ellentmondásaira ismerhetünk rá.
A táncszínházi mű az örkényi látásmódot jeleníti meg és teszi láthatóvá. Egerházi Attila koreográfiája alatt a felhangzó szövegek maguk válnak zenévé, a táncosok ezekre táncolnak.A darabban – Sarádi Zsoltszínművész tolmácsolásában – Örkény írásai mellett elhangzik L. Simon László Paprikakoszorú című repetitív költeménye, amit Örkénynek Az élet értelme című egypercese ihletett. 
 
A program második felvonása izgalmas választó vonal a nyitó és a záró etűdök között. A norvég származású koreográfus, Kristian Ole Tangen Eltűnőben című egyfelvonásos kortárs balettjét korábban már bemutatta a Székesfehérvári Balett Színház, azonban ezidáig csupán két előadás alkalmával láthatta a fehérvári közönség. A balett a maga nemében ugyancsak táncköltészet, s ez a felvonás a másik kettő izgalmas ellenpontjaként is jól illeszkedik az est programjába.
 
Az utolsó felvonásban az Idézőjelek című táncszínházi művet mutatja be Székesfehérvári Balett Színház. A kortárs író és költő L. Simon László korábbi könyvének az alkotó által megszerkesztett részleteire készített koreográfiát Egerházi Attila. A koreográfia az író által kifejezésre juttatott megfoghatatlan, olykor szinte kimondhatatlan gondolatokat és érzéseket ragadja meg és teszi láthatóvá, miközben a szövegben rejlő kódolt üzenet a lélek számára letapogatható módon jelenik meg és táncköltészetként kel életre. 
Csak úgy, mint az Örkény-balett esetében, a koreográfiában az irodalmi szöveg kap erőteljes hangsúlyt, s ezt egészítik ki a zenei betétek.

> 
--------- következő rész ---------
Egy csatolt HTML állomány át lett konvertálva...
URL: <http://lists.racio.hu/pipermail/magyarmuhely/attachments/20220516/3d94f4ac/attachment-0001.html>
--------- következő rész ---------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: image0.jpeg
Type: image/jpeg
Size: 3815591 bytes
Desc: nem elérhető
URL: <http://lists.racio.hu/pipermail/magyarmuhely/attachments/20220516/3d94f4ac/attachment-0001.jpeg>


További információk a(z) Magyarmuhely levelezőlistáról