<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">
<html>
<head>
</head>
<body bgcolor="#ffffff" text="#000000">
<span
style="font-size: 12pt; line-height: 115%; font-family: "Times New Roman","serif";">2012.
június 29-én <b>L. Simon László</b>,
Fejér megye 4. sz. választókörzete képviselőjének, kulturáért felelős
államtitkárnak a meghívására mezőföldi szakmai úton vett részt</span><span
style="font-size: 12pt; line-height: 115%; font-family: "Times New Roman","serif";">
<b>Dr. Kardeván Endre</b>, a Vidékfejlesztési Minisztérium
Élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára.<br>
<br>
A programon az adonyi </span><span
style="font-size: 12pt; line-height: 115%; font-family: "Times New Roman","serif";">Angus
Húsmarhatenyésztő és Forgalmazó Kft. telepét, az </span><span
style="font-size: 12pt; line-height: 115%; font-family: "Times New Roman","serif";">Adonyhús
Kft. sertésvágóhídját, a besnyői </span><span
style="font-size: 12pt; line-height: 115%; font-family: "Times New Roman","serif";">Avium
2000 Baromfifeldolgozó Szövetkezet üzemét, a</span><span
style="font-size: 12pt; line-height: 115%; font-family: "Times New Roman","serif";">
Hungrana Kft. szabadegyházi gyárát és a </span><span
style="font-size: 12pt; line-height: 115%; font-family: "Times New Roman","serif";">Her-csi-hús
Kft. szabadegyházi baromfitelepét tekintették meg.<br>
</span><br>
A látogatáson az államtitkárok mellett részt vett többek között <b>Dr.
Dorkota Lajos</b>, Fejér Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, <b>Dr.
Gombos Zoltán</b>, Vidékfejlesztési Minisztérium
Élelmiszerlánc-felügyeleti osztály főosztályvezetője, <b>Bögyös Zsolt</b>,
az MVH Fejér Megyei kirendeltség-vezetője, <b>Dr. Sziebert Gergely</b>,
a Fejér Megyei Kormányhivatal
Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság vezetője,
főállatorvos, <b>Dr. Móré Attila</b>, Alpha-Vet Kft. tulajdonosa,
állatorvos, <b>Tessely Zoltán </b>országgyűlési képviselő.<br>
<p class="MsoNormal"><span
style="font-size: 12pt; line-height: 115%; font-family: "Times New Roman","serif";"><br>
<b>Rövid összefoglaló a programról:<br>
</b><o:p> </o:p></span></p>
<b style=""><i style=""><span
style="font-size: 12pt; line-height: 115%; font-family: "Times New Roman","serif";">Angus
Húsmarhatenyésztő és Forgalmazó Kft. meglátogatása (Adony)<o:p></o:p></span></i></b>
<p class="MsoNormal" style="text-align: justify;"><i style=""><span
style="font-size: 12pt; line-height: 115%; font-family: "Times New Roman","serif";">L.
Simon László</span></i><span
style="font-size: 12pt; line-height: 115%; font-family: "Times New Roman","serif";">
kultúráért felelős államtitkár
köszöntötte a meghívottakat, egyúttal köszönetet mondott Marczinka
Tamásnak, hogy lehetőséget teremtett a céggel való megismerkedésre.
Fontosnak tartja, hogy választókerületét, a Mezőföldet minden
agrárvezetővel megismertesse. A találkozó egyben
lehetőséget teremtett problémák felvetésére is. Fontos problémaként
jelentkezett, hogy sokat kell várni a szarvasmarhák származási lapjára,
mely az
ALI információs rendszer alapján töltődik ki. Az ügyintézést jelentős
mértékben
meggyorsítaná, ha az igénylők az ENAR-ba betekintést kapnának. <o:p></o:p></span></p>
<p class="MsoNormal" style="text-align: justify;"><b style=""><i
style=""><span
style="font-size: 12pt; line-height: 115%; font-family: "Times New Roman","serif";">Adonyhús
Kft.
meglátogatása (Adony)<o:p></o:p></span></i></b></p>
<p class="MsoNormal"
style="margin-bottom: 0.0001pt; text-align: justify;"><i style=""><span
style="font-size: 12pt; line-height: 115%; font-family: "Times New Roman","serif";">Dr.
Szász Károly</span></i><span
style="font-size: 12pt; line-height: 115%; font-family: "Times New Roman","serif";">,
az Adonyhús Kft. ügyvezetője tisztelettel köszöntötte az államtitkár
urakat és
a szakhatóságok vezetőit.<o:p></o:p> Beszélt
a húsipar aktuális problémáiról, kitérve az állategészségügyi helyzetre
is. A
látogatás a húsfeldolgozó részleg megtekintésével zárult. <o:p></o:p></span></p>
<p class="MsoNormal" style="text-align: justify;"><span
style="font-size: 12pt; line-height: 115%; font-family: "Times New Roman","serif";"><o:p></o:p></span><b
style=""><i style=""><span
style="font-size: 12pt; line-height: 115%; font-family: "Times New Roman","serif";">Avium
2000
Baromfifeldolgozó Szövetkezet meglátogatása (Besnyő)<o:p></o:p></span></i></b></p>
<p class="MsoNormal" style="text-align: justify;"><i style=""><span
style="font-size: 12pt; line-height: 115%; font-family: "Times New Roman","serif";">Andrási
József</span></i><span
style="font-size: 12pt; line-height: 115%; font-family: "Times New Roman","serif";">
ügyvezető köszöntötte a megjelenteket. Rövid
tájékoztatót tartott a cégről. Elmondta, hogy a mintegy 80-85 főt
foglalkoztató
szövetkezet által feldogozott baromfit 22 termelő integrálásával tudják
beszerezni. Ezután az üzem megtekintésére került sor.<o:p></o:p></span></p>
<p class="MsoNormal" style="text-align: justify;"><b style=""><i
style=""><span
style="font-size: 12pt; line-height: 115%; font-family: "Times New Roman","serif";">Hungrana
Kft. meglátogatása (Szabadegyháza)<o:p></o:p></span></i></b></p>
<p class="MsoNormal" style="text-align: justify;"><i style=""><span
style="font-size: 12pt; line-height: 115%; font-family: "Times New Roman","serif";">Dr.
Zahola-Pollák Vanda</span></i><span
style="font-size: 12pt; line-height: 115%; font-family: "Times New Roman","serif";">
vállalati kapcsolatok igazgatója és <i style="">Lengyel Attila</i>
ügyvezető igazgatója tisztelettel
köszöntötte a megjelenteket. Lengyel Attila a gyár történetének
mérföldköveként
megemlítette a közelmúltban átadott új biomassza üzemet, mely a gyár
energiaszükségletének jelentős részét váltja ki. <o:p></o:p></span></p>
<p class="MsoNormal" style="text-align: justify;"><i style=""><span
style="font-size: 12pt; line-height: 115%; font-family: "Times New Roman","serif";">Szabó
Attila</span></i><span
style="font-size: 12pt; line-height: 115%; font-family: "Times New Roman","serif";">
a <i style="">Hungrana
Kft. takarmány alapanyagainak szerepe az élelmiszerláncban</i> címmel
tartott
prezentációjában bemutatta a gyár azon tevékenységét, amely az
állattartáshoz közvetlenük kötődik Elmondta, hogy az előállított
termékek alapanyaga 100%-ban kukorica, melynek speciális technológia
segítségével elvont 70%-os keményítő tartalmát cukor, illetve alkohol
készítésére használják.<span style=""> </span>A nedves
kukoricaglutén 60%-ban tartalmaz fehérjét, így kiváló tápok
adalékaként.
Alkalmazási területei: szarvasmarha (75%), sertés (15%), hobbiállat
(5%), egyéb
(5%). A kukoricacsíra magas olaj- és fehérjetartalma (15%) miatt
90%-ban az
élelmiszeriparba kerül.<o:p></o:p></span></p>
<p class="MsoNormal" style="text-align: justify;"><b style=""><i
style=""><span
style="font-size: 12pt; line-height: 115%; font-family: "Times New Roman","serif";"><br>
Her-csi-hús Kft. meglátogatása<o:p></o:p></span></i></b></p>
<p class="MsoNormal" style="text-align: justify;"><span
style="font-size: 12pt; line-height: 115%; font-family: "Times New Roman","serif";">Oláh
István a
Her-csi-hús Kft. ügyvezető igazgatója fogadta a megjelenteket. A
telepet a cég 2008
elején vette meg az előző tulajdonostól, és az akkori 40-45 ezres
kapacitás
mára 120-re emelkedett. A telepen mintegy 80-90 ezer <i style="">boldog
csirkét</i> (bo-csi) is nevelnek. A boldog csirke abban különbözik
az ipari csirkétől, hogy az eredeti 35-40 nap helyett 45-49 napos
nevelési után
kezdik el őket kivágni. A bo-csi csirke száz százalékban növényi
eredetű
takarmányt eszik. Oláh Gábor kiemelte, hogy a csirke elhullás mértéke
4% alatti.<o:p></o:p></span></p>
</body>
</html>